dimecres, 18 d’octubre del 2023

Rebaixes en el barri històric de Toledo

 


Aquest cop, la consigna amb la que havíem de treballar consistí en escriure una història basada en dos titulars d'un diari que cada membre del grup d’escriptura del que formo part va rebre l'atzar. En el meu cas, aquests titulars deien el següent:

1)    - Les rebaixes comencen amb una afluència de públic alta, però prudent.

2)    - Se derrumba parte de un muro en el Casco Histórico de Toledo y estudian si es parte de la muralla árabe.

I això fou el que em va sortir:

 

Rebaixes en el barri històric de Toledo

 

Tot just han començat les rebaixes i Toledo s’ha convertit en la noticia del mes. ¿Per què? Doncs perquè mai abans ens havíem trobat amb un caos pels vianants com el que es va produir el dissabte passat.

Qui coneix la nostra ciutat, sabrà que el barri històric no es distingeix precisament per l’amplada dels seus carrers, com succeeix amb totes les ciutats que gaudeixen d’un centre històric rellevant. I qualsevol lector sabrà que aquest sol ser un espai destinat fonamentalment a la visita turística i que no té establiments comercials, tret de les botiguetes de souvenirs.

Doncs bé, aquest any, després dels dos anys de pandèmia, la fam de negoci dels comerciants ha dut a que molts d’ells instal·lessin paradetes en tots els carrers que envolten la Catedral. Si en qualsevol altra època de l’any, el nombre de visitants en aquesta zona ja és prou alt, amb motiu de les rebaixes aquest nombre s’ha multiplicat per deu.

És ben conegut que els animals engabiats en espais reduïts, com els rosegadors en els estabularis, es tornen agressius i poden, fins i tot, acabar practicant el canibalisme. No és que això s’hagi produït a la nostra estimada ciutat, però poc va faltar. A les baralles pròpies per entomar l’article desitjat, s’afegí la violència que es va generar entre molts ciutadans que es disputaven l’espai necessari per passejar i contemplar el barri i gaudir de l’ambient festiu que encara és viu a principis de gener.

Segons els nostres informadors, als insults i ofenses verbals, que van iniciar la batussa, els van seguir les empentes i finalment les estomacades a cops de puny. Quan la policia local va fer acte de presència, cosa que li va costar Déu i ajuda, les baralles generalitzades ja havien pres forma de violència tumultuària. No se sap d’on els van treure, però molts duien pals i estris de tot tipus amb els que s’agredien mútuament. La policia calcula que es van produir més de cent ferits, dos de greus i amb pronòstic reservat. Les baralles també han ocasionat danys importants en uns quants edificis emblemàtics i històrics, incloent l’esfondrament d’un mur que podria ser part de la muralla àrab, la qual cosa ha enfurismat a la oposició.

L’alcaldessa està estudiant obrir un expedient a l’Associació de Botiguers, per permetre, o com a mínim no evitar, la instal·lació de les paradetes en un espai en el qual no estan permeses, però el seu president al·lega que l’ajuntament en tenia coneixement i no va fer res per prohibir-ho i, per tant, van creure que es complia allò que diu que qui calla consent. L’oposició, per la seva part, exigeix la dimissió de l’alcaldessa i dels regidors d’urbanisme, de cultura i patrimoni històric, de mobilitat, seguretat ciutadana i protecció civil, i de la regidora de promoció econòmica i turisme, tots del PSOE. Només s’han manifestat en defensa d’aquests representants municipals els dos regidors de IU.

L’alcaldessa ha criticat l’ús malintencionat d’aquests fets per part del PP i acusa a l’Associació de Botiguers de mentir, plantejant-se presentar una querella per difamació. Quant als ferits, els únics implicats identificats, se’ls acusarà de disturbis greus i danys al patrimoni i s’investigarà si pertanyen a algun grup violent d’extrema dreta, ja que anaven armats.

A poc més de quatre mesos de les eleccions municipals, es tem que aquest serà un tema puntal i recorrent per a desprestigiar l’actual consistori.

Si això fos poc, avui, les parets, fins ara immaculades, del nostre centre històric han aparegut empaperades amb cartells de tota mena, i cobertes de pintades contra l’alcaldessa, acusant-la, entre altres coses, de deixadesa a l’hora de protegir el nostre patrimoni arquitectònic. Davant d’aquests fets, IU proposa que, a partir d’ara, es prohibeixin les rebaixes en qualsevol època de l’any. En conèixer aquesta proposta, els comerciants han anunciat la convocatòria de manifestacions en protesta pel que consideren un atac a la llibertat de comerç.

Moltes de les persones enquestades coincideixen en què les rebaixes són una estafa, generen violència, i que els partits polítics només fan el que millor saben fer: llençar-se els plats pel cap.

 

2 comentaris:

 1. Vaja ! .... una batussa en tota regla ! Aquí si va "apuntar" fins i tot l'apuntador...hehehe no tenen remei cap d'ells !.
  Salut ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. En èpoques de rebaixes la gent de tota mena es torna boja. Mestres uns fan calaix, altres s'escuren les butxaques. Però mentres no hi hagi aldarulls con aquest...
   Salut.

   Elimina